Jag vet att många andra har skrivit om det här, det har även varit flera bråk i en hundchatt på kik som sele och halsband. Det här är så jag tycker, alla tycker olika, jag tar rätt illa vid när det står att halsband är sååå dåligt men jag har min åsikt, och alla kan inte tycka som jag.
För det första tycker jag det är onödigt att skriva "sele är så dåligt" "halsband suger" så jag kommer inte använda mig av de i dehär inlägget. Dem funkar på olika sätt och funkar bra på olika sätt, dessutom måste man komma ihåg att alla hundar och människor är olika individer, olika saker passar olika bra för oss. Oftast, i många fall vill självklart hundägaren göra det som är bäst för hunden och att sedan få höra från någon annan att man gör fel, får oss att gå i försvar. 
Det finns det en mängd olika typer av halsband och selar avsedda för att underlätta för hundägaren att ha kontroll på sin hund. Alla typer har sina för- och nackdelar och innan du bestämmer dig för att köpa det ena eller det andra bör du ta reda på hur de ska användas. Ett fast halsband kan vara av läder eller tyg och sätts runt halsen och knäpps fast. Du bör få in ett par fingrar mellan halsbandet och hundens hals annars sitter det för hårt. Det fungerar bra för många hundar medans andra kan bli mästare på att ta sig ur ett sånt halsband. Det vanligaste halsbandet som rekommenderas till hundägare är av typen halvstryp, det är även det jag använder för det mesta. 
Ett halvstryp ska precis gå att trä över huvudet på hunden annars är det för stort. Stryphalsband (kallas också strypkoppel) Fördelen med stryphalsband är att hunden har betydligt svårare att krypa ur det om man är ägare till en ”rymmare”. Det har använts under lång tid till hundar och tidigare ansågs det vara det enda halsbandet som fungerade för att få hunden att sluta dra i kopplet. Ett stackel är ett halsband med vassa piggar som trycks in i hundens hals ju hårdare du drar. Det säger sig självt att dessa är oerhört smärtsamma för hunden och är därför förbjudna att användas i Sverige, vilket jag är väldigt glad över! 
Selar finns i en mängd olika utföranden. Är tanken att din hund ska dra dig eller tex ett däck bör du vara extra noga med att köpa en dragsele som sitter bra på din hund. Dragkraften ska fördelas jämt på hunden och den får absolut inte skava. Draglinan fästes väldigt långt bak på hunden, nästan vid svansroten. Ska du spåra mycket med din hund är en spårsele en bra investering. Även denna sele måste sitta bra på hunden så att hunden utan problem kan röra sig. På en anti-dragsele fäster man kopplet fram på hundens bringa vilket gör att hunden inte har lika stor kraft att dra. Dessutom böjs hundens framdel mot föraren när kopplet spänns och det är då du bör belöna kontakten. Det finns dock en typ av anti-dragsele där två remmar går under hundens ben. Den selen innebär smärta och ibland skador på den känsliga huden och underliggande nerver.
 
Det finns många sätt att sluta få hunden att dra, det du ska göra är att tänka på vad som du tror skulle funka bäst för dig och din hund. Lyssnar din hund bäst på halsband eller sele? Är det ljudet på halvstrypet din hund reagerar på? Eller är det anti-drag selen? Kolla vad som funkar för just din hund, det är du som vet bäst om vad din hund trivs i och kan lära sig som bäst ingen annan. 
 

En av dina bästa minnen med Alice?
Hmm, svårt. Ja det är många bra minnen men tex dagen jag hade henne på usm ä ett av dom, hon skötte sig liksom!
Hur länge har du vetat vad agility är och hur man gör?
Agility har jag vetat långt innan jag köpte Alice men hur man gjorde var väll för något år sedan. Eller inte riktigt allt hur man gör men jag började ju träna med limitless och har lärt mig super mycket på det senaste året om nästan alla hundsporter!
Vad tänker du satsa på med Alice?
Just nu vet jag faktiskt inte, men det blir antingen freestyle eller lydnad. Freestyle har vi ju kommit in i en del nu, vi har program och j
a nästan klara för att tävla. Lydnaden har vi väldigt mycket kvar att jobba med, självklart är det kul men freestyle är snäppet roligare än Lydnad.
Vad är roligast freestyle eller Agility?
Jag gillar dom på olika sätt, freestyle är mer självständigt vilket gör det lite lättare än i agility, men i agility rör man sig mycket mer osv. Hahha jätte svårt att välja men jag skulle nog säga freestyle om jag tänker på min egen hund.
Hur många hundar brukar du köra agility med?
Ja just nu kör jag bara med 1, och det är Kinzie. Om det skulle vara så att Alice blev bättre skulle jag nog bara köra agility för skoj skull med henne!
Kommer du börja tävla i agility med Kinzie?
Det är svårt att säga nu, men jag hoppas att vi nån gång kommer ha tränat tillräckligt och känner oss redo för att börja tävla! Så svar på frågan jag vill komma ut och tävla när vi är redo!
Vilken ras är du mest inresserad av just nu?
Jag är heeeelt kär och fast på Boston Terrier. Sen jag såg Ammys BT på ungdoms SM blev jag helt kär, så Boston Terrier!
Hur gammal var du när du började med agility?
Jag hade precis fyllt 11 när jag började. Fast då var det inte direkt att vi var så duktiga att vi körde banor utan det var mest flams.
Hur går det med 6+?
Vi ska börja träna det nu i höst skulle jag tro, kanske göra våran debut i februari, hoho.
Varför valde ni just den rasen Alice är?
Faktiskt fick jag inte ens vara med att välja ras, mina föräldrar ville bara ha en staffe om dom skulle ha en hund så ja det fick väll bli så. Bättre med en staffe än ingen hund om man säger så!
Hur gammal var du när du fick din hund?
Det var för över 2 år sedan så jag hade typ precis fyllt 11 år!
Planer över 2016?
Jag har inte tänkt så mycket på 2016 än faktiskt, men jag och Alice ska iallafall försöka komma ut och tävla freestyle!
Vad tycker du är roligast med freestyle?
Hmm, ja man märker ju verkligen framsteg när man kör, även bakslag men det händer ju i allt. Och att man kan välja själv hur allt ska vara, tex om snurra inte passade in där eller om övergången är för svår så kan man liksom ändra det.
Hur gammal är din hund?
Hon är 2 år och 4 månader.
Om du fick byta med någon annans hund vilken skulle de vara?
Ammys hund EC, boston terrier liksom. tvivlar dock på att hon vill ha min hund hahah.
Beskriv din hund med 5 ord
Ful, korkad, snäll, glad, jobbig. Haha jag vet jag e så snäll mot min hund x)
Vad är det med Limitless som gör gruppen så speciell för just dig?
Det är mycket, vi är liksom inte bara en träningsgrupp vi är liksom bästa vänner! Och vi är väldigt tajta. Vi kan även typ bara ta någon hund och göra trix utan att någon typ tar illa upp. Tex ja bryr mig inte om nån tar Alice hahaahh! Och ja gruppen är speciell och sticker oftast ut på tävlingar eller något sånt.
 
 
 
 
Ja sista helgen på sommarlovet, sista helgen innan skolan, innan 2 terminer av plugg, slit men ändå glädje! Jag börjar om 3 dagar i en helt ny skola, helt nya människor, nya lärare och nya kunskaper. Jag är sjukt nervös nu när det börjar närma sig, och kan det bli en bättre sista helg?
I onsdags kväll kom Shiva och Stitch till mig! Shiva är en chihuahua, han är 11 år tror jag så han är rätt gammal! Shiva har bara 1 öga då det har gått lite vilt till i ett slagsmål, men han lever livet som vilken annan hund som helt, han är rätt lat. Gillar att ligga bredvid en och mysa men på nätterna ligger han hellre nere vid benen! Ja, han kan inga trix, inte ens sitt? Har försökt lära honom hela helgen så snart kanske han kan de, eller? hahah!
Katinka Winbergs bild ( http://happytails.blogg.se)
Stitch är en jack russel, tror dock inte att han är renrasig för det ser inte riktigt så ut, möjligtvis kanske Dansk Svensk Gårdshund men vet inte riktigt. Han är iallafall 4 år, så han har livet framför sig. Han är tyvärr lite rädd för händer, eller lite tillbaka mot människor över huvudtaget. Men när man väl får mysa med honom (det kommer med tiden), även på morgonen kan han komma o pussa lite på en. Och idag fick jag leka med han (!!!). Stitch är gryyym på dog parkour och verkar gilla agility! Han kunde ingen agility alls i onsdags men idag söndag kan han tunnel och en del hinder. Han kan runda hindret och hoppa också! Han kan sitt och just nu försöker jag lära han snurra/spinn! Jag vet inte vart har får det ifrån men ibland kan han helt plötsligt från super glad gå till att vara sur och börja morra, oftast går han på den hunden som är närmast men oftast har man kontroll innan något händer.
 
Under torsdag var det bara en dag för hundarna att känna sig hemma! Så det var inget märkvärdigt med torsdag hahah!
I fredags passade jag även en annan hund. Den hunden heter också Shiva men är en tik och är en stor Amrikansk Bulldog på 3/4 år tror jag. Jag kände henne sen ett år tillbaka ungefär och har passat henne lite då och då. 
När jag fick reda på att jag skulle ha henne frågade jag Katinka om hon ville ta långpromenad med oss på fredagen då, och de ville hon! Katinka hade Lexie och sen var hon också hundvakt till en hund som heter Sierra! Så det fick bli 6 hundar. Vi möttes i skarpnäck och började gå i den otroliga värmen mot vattnet i sköndal, där hundarna skulle få stanna och bada! När vi kom fram märkte vi att Stitch verkligen älskade att bada! Vi visste redan att Sierra älskade att bada så det var väll rätt nära på att katinka också fick ta ett dopp, haha. Vi var vid vattnet i ungefär 30 minuter kanske sedan gick vi till en hundrastgård, eller troligen nu en gammal hundrastgård för att ta gruppfoto. Och som vanligt gick det väll sådär.. Stitch fick sånt där igen och började morra när vi tänka ta bilden så det sket sig, men vi struntade i honom och tog utan honom! Sen fortsatte färden hem, vi tog en lite snabbare väg hem dels för att hundarna var trötta och för att det var såå varmt. Hundarna skötte sig, Alice skötte sig! Verkligen en lyckad långpromenad tycker jag!
Katinka Winbergs bild! (http://happytails.blogg.se)
På lördagen alltså igår var det planerat en träning på södra med Katinka igen och så fick det blir! Vi möttes redan på första bussen. Jag hade med mig Happy och Stitch. Happy hade jag för att jag skulle passa henne under kvällen så hon fick hänga med! Katinka hade med sig Lexie, Luna och Liten.
Vi hade inte tänkt på någon bana men när vi kom fram efter försenade bussar stod det en liten kombination uppställd! Så vi kom bara på något man kunde köra, sedan stod det massor av andra hinder framme också! Jag hade tränat tunnel med en rusta tunnel med stitch dagen innan, så jag var lite rädd för att han inte skulle våga ha riktiga tunnlar som finns på södra men jo! Han klarade det och han tog tunneln så länge man var tydlig med vart han skulle. Det kändes riktigt bra hela träningen! Han hoppade oftast hindrerna man skickade honom på och han har verkligen utveklats så mycket sen sist jag tränade han. Jag testade även böjd tunnel och gissa vem som klarade det till och med! Stitch!!! Började såklart men bara lite böjd, kastade igenom en godis och han klarade det! Körde 2-3 gånger med lite böjd innan jag gick till nästa nivå med mera böjd, så höll jag på tills tunneln var rätt böjd. Jag hade tränat på en kort böjd tunnel så jag gick och tränade på en lite längre istället. Det gick sådär i början men han lär sig väldigt fort! Han klarade till och med det, och klarade till sist 3 tunnlar på raken med svängar osv. Katinka tränade också honom lite, hon testade vippen med honom och han verkar tycka den är kul! Tror dock det finns risk att han springer för fort upp och flyger av den, men man får jobba på att dempa honom innan! Men absolut inga andra problem med den! Men såklart fick han ju inte köra den själv utan den fick åka ner försiktigt.
Med happy tränade jag mycket svängar och byten men även slalom. Hon lyssnar ju så rätt så bra och har verkligen bra fart! Men jag har märkt att hon chansar mycket, om tunneln är under A-hindret och hon ska ta tunneln springer hon upp på A hindret. Jag kan säga tunnel men hon hoppar hindret istället, men det kändes ändå riktigt bra. Hon slarvade en del med slalomet varje gång så jag valde att de bort 8 pinnar så jag körde med 4 igen för att få det att sitta. Sedan 6 pinnar men redan där fastade vi, hon slarvade varje gång vi försökte men till slut så! 
Ja sen kommer man ju till min och Katinkas vanliga otur.. Vi trodde att bussarna gick 1 gång i timmen som dom alltid har gjort men när vi stått där och trott bussen var 10 min försenad kollade jag upp och såg att det inte gick en fören 9. Om vi åker vid 9 är vi hemma 10? Men vi gick ända ut till stora vägen och där gick en buss till Farsta strand vi kunde ta, den skulle gå om 13 min. Så vi stod där o snackade så gick vi bussen och gick av igen vid farsta strand. Vi tajmade skarpnäck bussen rätt bra och vi var hemma ungefär en halv timme innan vi egentligen skulle vart framme! Men hundarna var väldigt snälla mot varandra. Det var bara stitch som började morra när vi skulle ta en gruppbild (såklart -.-) så det blev ingen, eller jo en på stitch och happy som ni ser här nere men inget mer. haha.
 
Idag söndag har vi bara vilat, jag hade även den stora Shiva idag också en stund men vi har bara haft en liten mys och vilo dag! Imorgon ska Stitch och Shiva tillbaka till Tilda. Kommer faktiskt bli tomt med bara 1 hund men ändå väldigt skönt!
Sen måste jag faktiskt skryta lite om min hund. Det är inte många hundar som accepterar att andra hundar kommer hem till en, är i soffan, eller sängen, går runt i lägenheten, dricker vatten osv men den här helgen har jag fått ett kvitto på att min hund inte bryr sig om det. Hon har varit så snäll mot båda shivorna, stitch och Happy! Och det var ju inte bara en hund här utan det var ibland 3 hundar som inte bor här som var här. Jo men lite stolt är man väll!