Är en ras som från början blev avlad för att fånga boskap. Det finns inga exakta årtal men redan vid 1700-talet börjades det, och på den tiden fanns det inga staket till kossorna, dom gick fria. Som sagt blev då staffarna avlade till att bita sig fast i kossorna så man kunde ta tillbaka dem när dem var påväg att rymma, eller gå sin väg. Men staketen kom och rasen hade ingen uppgift längre.. Eftersom dem redan hade det i blodet att bita kor blev det en "sport" som hette bullbaiting, och ni kanske förstår vad den sporten handlar om. Ja dom skulle helt enkelt fälla korna, oftast höll det på tills någon utan individerna dog eller blev allvarligt skadade, den här "sporten" förbjöds i slutet av 1700-talet. Men inte gav någon upp för det utan då startades en ny sport, den sporten som staffar nästan är bäst "kända" för, ja ni kan ju gissa.. Ja, dog figtning, alla hundar som användes för dog figtning blev skadade, alla hade otrolig smärta men deras motto var att inte visa det, dem skulle dölja smärtan och kämpa vidare. Det gick inte ut på att hundarna skulle vara aggresiva, dom skulle vara modiga. Dessutom var hunden tvungen att ha mycket mänsklig kontakt vid hundslagsmålen då ägaren eller en människa som är helt främmande för hunden skulle kunna gå in i ringen, avbryta slagsmålen och plocka med sin hund. Detta skulle aldrig gå, om hunden hade varit aggressiv mot människor. Det är just det väldigt många har missförstått nu i tiden. Rasen har aldrig någonsin fått vara aggresiv mot människor. Dessa hundslagsmål förbjöds 1835. Efter dog figtningen avlades staffar till sällskapshundar som dem än idag är avlade för, men även fast det förbjöds med dessa sporter var det såklart några som fortsatte med det.
Det var lite om rasens historia.
Jag tycker själv att det är väldigt onödigt av dem som skriver aftonbladet eller expressen att uttrycka sig som dom gör, tex "kamphund högg 4 årig flicka" "ursinnig kamphund kom springandes" "grova attacker från kamphundar" "blodet forsade efter kamphundens hugg".. Listan kan göras lång, jag tycker bara det är för mycket. För det första en kamphund är inte en ras tydligen är alla hundar med breda käkar kamphundar, jo för dom är extra farliga. Det finns artiklar om att kamphundar ska förbjudas i sverige men kamphund är ju som sagt inte en ras, inte en rasgrupp. Så vilka raser skulle förbjudas? Pitbull? Amstaff? ja såklart, för dem är dem som alla ser som farligast, samt staffar..
Det finns bara runt 500 renrasiga pitbulls i Sverige, det är sällan man ser en. Men oj jäklar vad folk blir bitna av pitbulls, ha skulle inte tro det. Troligen är det en blandning som helt enkelt inte passar ihop. Om man tex korsar en pitbull med en energisk hund, det är klart att den biter och så vidare om den då hamnar i fel händer. Men det skulle lika gärna kunna vara en jack russel, en jack russel i fel händer kan faktiskt bli livsfarlig och det kan både vara understimilans eller den sortens träning. 
På aftonbladet var det för ett tag sedan en sida där det stod "vill vi förbjuda kamphundar?" 87% svarade ja och de 13 % som var kvar gick till nej. Men what? Hur kan så många hata kamphundar? Jag känner såhär, fine om hundägare kan bli lite oroliga då hunden har avlats för det men mot människor? Sen när? Alice är till exempel jobbig mot hundar, men bara för det behöver man inte dra alla staffar över en kam, Happy en till renrasig staffe hon har inga problem med andra hundar. Okej ge Alice skit, för hon gör så men varför ska Happy få den skiten? varför ska alla hundägare bli rädda för Happy när det är Alice som är dum?
Oftast är det hundägaren. Oftast är det ägaren som hetsar, eller uppfostrar helt fel. Så varför inte förbjuda vissa människor att inte ha dom raserna. Liksom ta en golden och gör vad du vill med. Om man säger såhär, ja dom kallade kamphundarna är lättare att provosera men det går med en golden också. Det kan behövas mer för att hetsa en golden men den kan bli som en "kamphund". 
Jag vill egentligen inte använda ordet kamphund i texten men för att alla ska fatta vad jag menar använder jag det just i de här tillfället! :)
 
 

Kommentera

Publiceras ej